Case

Optimalisatie van het productieproces:
het Rittal Application Center
en RiPanel
als belangrijke schakels

8 september 2023

Optidrive is een innovatief bedrijf dat zich al meer dan 25 jaar specialiseert in de ontwikkeling van robots voor steenverwerkende bedrijven. De gerenommeerde kastsystemen van Rittal maken hier al jaar en dag deel van uit. Recent heeft Optidrive beslist om het productieproces verder te optimaliseren door resoluut te kiezen voor het Rittal Application Center (RAC) en RiPanel. Dankzij dit systeem kan Optidrive de Rittal kasten en toebehoren heel vlot en volledig op maat online selecteren, configureren en bestellen.

Afspraak bij Optidrive in Leuven, waar Yoran Nijs – Management Assistant bij Optidrive – ons meeneemt op sleeptouw door hal 2020, waar de samenstelling en opbouw van de robots plaatsvindt.

Nijs licht toe waarmee Optidrive zich onderscheidt op de markt: “Wat onze robotoplossingen zo intelligent maakt, is de data-uitwisseling. Wij maken geen robots om mensen te vervangen maar wel om hen zo gebruiksvriendelijk mogelijk te ondesteunen.”

"Wat onze robotoplossingen zo intelligent maakt, is de data-uitwisseling."
Yoran Nijs
Management Assistant bij Optidrive
147640F0002-RITT
Yoran Nijs Management Assistant (links) bij Optidrive en Dries Alders – Accountmanager bij Rittal (rechts) in hal 2020 in Optidrive te Leuven.

Dries Alders Accountmanager bij Rittal ontdekt hoe de kastsystemen bij Optidrive worden ingezet voor verschillende hoogtechnologische toepassingen. “Het is eens wat anders dan een standaard besturings- of paneelbouw, Rittal vormt hier een belangrijke schakel in complexe productieprocessen.

Nijs: “De robots van Optidrive vormen de fysieke link tussen de bewerkingsmachines die stenen producten zagen, frezen, schuren, polijsten, … Alles gebeurt steeds volledig op maat van de klant en in functie van de automatisatie van de steenverwerkende industrie.”

 

147640F0015-RITT
Voor de aansturing van deze robot (rechtsboven) maakt Optidrive gebruik van twee kastsystemen van Rittal (één linksonder en één rechtsboven, op de robot).

Ook Rittal hecht veel belang aan automatiseringsprocessen op maat van elk specifiek bedrijf. Zo was de recente beslissing van Optidrive om het Rittal Application Center (RAC) en de online tool RiPanel te omarmen, een stap richting meer automatisatie en optimalisatie.

Alders legt uit hoe een bedrijf als Optidrive het RAC en RiPanel kan ontplooien in de praktijk: “Het Rittal Application Center combineert de knowhow van Rittal en Eplan, doordat het systeem zorgt voor een naadloze interactie tussen de tools van Eplan en Rittal. De online tool RiPanel dient op zijn beurt om heel gebruiksvriendelijk kasten met toebehoren te configureren en bestellen. De mogelijkheden zijn eindeloos: gaten voor stopcontacten, USB-poorten, koeling, … al deze uitsparingen kunnen met enkele muisklikken voorzien worden.”

De kasten die Optidrive inzet voor de aansturing van hun robots, vragen om zeer specifiek maatwerk dat mogelijk is dankzij het RAC en RiPanel.
Dries Alders
Accountmanager bij Rittal
147640F0027-RITT
Alders licht de mogelijkheden toe van de online tool RiPanel.

De kans op fouten is bovendien bijna onbestaand doordat het systeem niet toelaat om velden te selecteren in de kasten waarin niet geboord of gefreesd mag worden”, vervolgt Alders. “Dankzij deze functionaliteit kunnen we ten allen tijde garanderen dat de kast niet beschadigd raakt of aan kwaliteiten verliest en dat er nooit werk opnieuw moet gebeuren.”

 “De grote meerwaarde aan dit systeem is dat het een belangrijke schakel vormt in de optimalisatie van het productieproces”, vult Alders aan. “We hebben het in de eerste plaats in het leven geroepen om het bedrijven gemakkelijker te maken. Het is namelijk een bijzonder gebruiksvriendelijk systeem, in feite wijst het zichzelf volledig uit.”

“Daarnaast”, vervolgt Alders, “is het mogelijk om heel precieze simulaties te maken, waarbij de te boren of te frezen openingen tot op de millimeter na worden uitgevoerd. Voor Optidrive is dat een grote troef, want hun maatwerk vraagt om zeer nauwkeurig gefabriceerde kasten. Dankzij RiPanel is de kans op fouten veel kleiner geworden en verlies je veel minder tijd.”

“Dankzij de introductie van het RAC en RiPanel, is er veel meer tijd vrijgekomen om te focussen op de essentie van ons productieproces.”
Yoran Nijs
Management Assistant bij Optidrive
147640F0006-RITT
Yoran Nijs - Management Assistant bij Optidrive

Nijs bevestigt dat de ingebruikname van RiPanel in 2021 een grote impact heeft gehad op de workflow: “Vroeger verrichten we nog veel meer manueel werk: denk maar aan lijntjes uittekenen met potlood, afplakken met plakband, zelf gaatjes boren en schroeven, … Door gebruik te maken van het RAC en RiPanel, gebeurt er nu meer automatisch. Daardoor is er veel meer tijd vrijgekomen om te focussen op de essentie van het productieproces.”

Ten slotte is RiPanel niet alleen handig als configuratietool maar ook als uiterst accurate selectietool, besluit Alders. “Onze klanten vinden in het systeem altijd de meest up-to-date informatie uit onze catalogus. Ook de leveringstermijn is zeer snel en extra handig is dat je eerdere bestellingen makkelijk kan terugvinden en herbestellen. Beide zaken zijn bijzonder grote pluspunten voor bedrijven als het aankomt op een vlot en efficiënt voorraadbeheer.”

147640F0008-RITT
147640F0012-RITT
147640F0013-RITT
147640F0019-RITT
147640F0025-RITT
147640F0021-RITT
147640F0029-RITT
147640F0033-RITT
147640F0035-RITT