Andere, recentere redenen om in te zetten op procesautomatisering is de schaarste aan technisch personeel. Door repetitieve taken te automatiseren, kunnen engineers hun kwaliteiten inzetten voor het maatwerk en de complexere taken uitbesteden aan robots en machines.
Daarnaast zorgt automatisering in de productie er ook voor dat bepaalde taken nu door anders geschoold personeel uitgevoerd kunnen worden: denk aan automatisering in de paneelbouw. Bijvoorbeeld dankzij EPLAN Smart Mounting – in combinatie met een Rittal Wire Terminal of een Wire Station– kan bedradingswerk nu ook door niet-technisch personeel gedaan kan worden.
Procesautomatisering is een heel duurzame stap: het verspillen van materiaal kan hierdoor een stuk minder worden. Kabels in het veld zijn vaak te kort of te lang. De EPLAN Harness proD, die kan worden gebruikt om een digitale twin van de volledige machinebekabeling te maken, biedt een oplossing.
In kaart gebracht in EPLAN Harness proD, kan deze unieke product-gegevensbron worden gebruikt voor zowel productie als assemblage en service - waarbij elektrotechniek en werktuigbouwkunde worden gecombineerd. De database met gemeenschappelijke onderdelen van de Eplan-systemen zorgt voor een “single source of thruth”. Kabelroutes kunnen dus worden gepland en geleid met systeemondersteuning. De ontwerpers werken elk met hun eigen beeld van de machine. Wijzigingen, bijvoorbeeld bij het maken van een prototype, kunnen met slechts enkele muisklikken op de pc worden aangebracht. De echte tegenhanger in de productie of werkplaats is niet nodig.
Hiervoor ontwikkelde Eplan de Smart Wiring applicatie, die al in het ontwerp rekening te houdt met de lengte van de draden en deze vervolgens automatisch op de juiste lengte te knippen met behulp van de Rittal Wire Terminal. Door de inzet van deze applicaties worden jaarlijks kilometers kostbaar koperdraad bespaard. Goed voor je portemonnee en het milieu.