Klantencase

Van Rittal HD-kast tot dierensnack

Cabli te Duffel

Hygiëne in de voedingsindustrie beperkt zich niet tot verpakkingen of verwerkingen van het voedsel zelf. Ook de kasten waarin de sturingen voor de voedselbewerkingsmachines belanden moeten aan strenge hygiënische vereisten voldoen. Vandaar dat Rittal, producent van schakelkasten, een Hygienic Designlijn ontwikkelde.

Dieter Thollebeek (Industry Manager Food & Beverage Rittal): In de food- en beverage industrie is Rittal toonaangevend omdat we het HD (Hygienic Design) gamma hebben en deze speelt in op de noden van de eindklanten in de voedingsindustrie. Deze kasten zullen uiteindelijk in de productieomgeving komen te staan, waar er schoongemaakt wordt met water en chemicaliën. Hier worden HD-kasten geplaatst, zodat men een perfecte reiniging en een minimum aan contaminaties kan garanderen.

Dirk Vermeylen Manager Electrical Engineering J-Tec-1Dirk Vermeylen - Manager Electrical Engineer bij J-Tec, wereldwijde aanbieder van totaaloplossingen van systemen voor de behandeling van poeders, granulaten en vloeistoffen, voor de voedings-, plastics en (petro)chemische industrie uit Kapellen besliste om het vertrouwen in de Rittal HD-lijn te schenken voor een hoogwaardig installatie bij één van zijn Key accounts. Vooraleer de Rittal kasten ingezet kunnen worden bij de opbouw van de uiteindelijke machine, moet nog de volledige bestukking en kablering van de kasten gebeuren. Hiervoor werd er beroep gedaan op Cabli.
In het atelier van Cabli, worden de Rittal HD-kasten van de nodige elektronica voorzien. Dit gebeurt op basis van een digitaal ontwerp dat uitgewerkt wordt door Eltes.

 

"J-Tec besliste om het vertrouwen in de Rittal HD-lijn te schenken voor een hoogwaardig installatie bij één van zijn Key accounts".
Dirk Vermeylen - Manager Electrical Engineer - J-Tec

 


Joris Slembrouck Zaakvoerder EltesJoris Slembrouck  - Zaakvoerder bij Eltes: “Bij Eltes zorgen wij voor de digitale voorbereiding van elektrische schakelkasten, dit doen we via EPLAN software. Wij krijgen van onze klant de elektrische schema’s toe, die ook gemaakt zijn met EPLAN software. Door middel van deze tekeningen doen wij de digitale voorbereiding van de kasten. We gaan de lay-out tekenen in EPLAN ProPanel alle componenten worden in het 3D model geplaatst om dan af te sluiten met de routering van alle draden. Rittal speelt daar ook een belangrijke rol in want alle data van kasten en componenten worden ook toegeleverd. Zo sturen wij dit digitaal pakket door naar Cabli, waar dan de productie van de kasten kan starten aan de hand van de data die wij toeleveren.”
Het digitale plan komt bij een technisch medewerker van Cabli terecht, die de sturing in de HD-kasten installeert.

 Tim Weckhuysen Zaakvoerder CabliTim Weckhuysen - Zaakvoerder bij Cabli: “Rittal levert producten toe. Deze worden door ons bewerkt, de componenten worden gemonteerd en de kasten worden helemaal bedraad. Daarna worden ze volledige getest door ons en door de klant. Wanneer de klant zijn akkoord geeft, zijn ze klaar voor transport en vertrekken ze naar de inpakker en worden ze verzonden naar de klant. Dit doen we zowel voor hangkasten tot staande kasten, allemaal voor de voedingssector. Dat is een flink aantal HD-kasten die we in het project gaan verwerken. Dit is een van onze grotere projecten met HD-kasten, wat vrij uitzonderlijk is.” De HD-kasten zullen in dit geval uiteindelijk bij een Amerikaanse vestiging geïnstalleerd worden.

 

 "De IP-graad van deze kasten is IP69k alsook NEMA 4, dus ze mogen eigenlijk over de hele wereld gebruikt worden. Maar zeer specifiek voldoen ze ook aan alle ISO- en EN-normen en standaarden om te mogen gebruikt worden in de voedingsindustrie. Daarvoor hebben we 2 kenmerkende eigenschappen: de voedingsveiligheidsvoorschriften en de voedingsmachinevoorschriften. De kasten voldoen aan beiden".
Dieter Thollebeek - Industrie Manager Food & Beverage bij Rittal Belgium

 

Bedrijven hebben natuurlijk alle baat bij producten die niet enkel de wettelijke norm respecteren, maar ook praktische oplossingen bieden voor de alledaagse uitdagingen binnen de voedselindustrie.

Dieter: “Er zijn meerdere factoren die deze kasten uniek maken, je hebt natuurlijk het afhellend dak: 30° naar beneden. Dit is zo gemaakt omdat bijvoorbeeld een technieker niets zou achterlaten op de kast, waar bacteriën of residu kunnen op achterblijven en zich in kunnen nestelen. De kast is gemaakt in INOX 304 en geschuurd met een korrel 400, die de kast zeer glad maakt, waardoor bij het schoonmaken van de kast, het water mooi van de kast af loopt. Ook de silicone dichting rondom de deuren, speciaal om gebruikt te worden in de voedingsindustrie, voorkomt dat afsijpelend water niet kan blijven 'staan' in de deuropening op de dichting. De scharnieren zijn langs de binnenkant van de kast geïntegreerd, ook om de reden dat er niets kan achterblijven waar bacteriën zich kunnen nestelen. Als laatste heb je nog het slot, dit is geen gewoon dubbel baard slot of renderslot maar een bol conisch slot, wanneer je er onder hoge druk water op zal spuiten, zal het water niet in het slot blijven zitten, maar wordt dit wederom naar buiten gewerkt.”

Ook de klimatiseringsoplossingen van Rittal bestaan in HD-uitvoering. Daarnaast is Rittal leverancier van onder andere stroomverdeling, IT-oplossingen en onderhoud.

 

Logo_Cabliwww.cabli.be

Logo_J-Tec-Material-Handlingwww.j-tec.com

Logo_Elteswww.eltes.be

 

Klantencase_Rittal_Cabli_Eltes_hygienic_design_behuizingen1

Dieter Thollebeek Industry Manager Food & Beverage bij Rittal Belgium: in de food- en beverage industrie is Rittal toonaangevend omdat we het HD (Hygienic Design) gamma hebben en deze speelt in op de noden van de eindklanten in de voedingsindustrie.

Klantencase_Rittal_Cabli_Eltes_hygienic_design_behuizingen2

Vooraleer de Rittal kasten ingezet kunnen worden bij de opbouw van de uiteindelijke machine, moet nog de volledige bestukking en kablering van de kasten gebeuren. Hiervoor werd er beroep gedaan op Cabli.

Klantencase_Rittal_Cabli_Eltes_hygienic_design_behuizingen3

In het atelier van Cabli, worden de Rittal HD-kasten van de nodige elektronica voorzien.

Rittal_Cabli_HD_kast_atelier1

 

PRODUCT

Hygienic Design behuizingen

Ontworpen voor gebruik in zones waar er hoge hygiënische eisen gesteld worden.

‣ Klemmenkasten
‣ Drukknopkasten
 Wandkasten
 Systeemkasten

Ontdek het gamma

De totaaloplossing voor optimale processen

In de verschillende segmenten van de voedings- en genotmiddelenindustrie worden uiteenlopende eisen aan hygiëne gesteld. Rittal heeft voor alles de juiste oplossing. Van kasten en stroomverdeling tot aan klimatisering – alles past bij elkaar. Vanzelfsprekend vormt de IT-infrastructuur hierop geen uitzondering.

Kasten

Klimatisering

Toebehoren

 

Waarom Hygienic Design?

Gegarandeerd schoner. Of waarom roestvast staal bij open processen in de voedings- en genotmiddelenindustrie niet genoeg is.