Klantencase

Stroomverdeling krijgt nieuwe boost
dankzij VX25 Ri4Power kastsysteem

STORA ENSO TE LANGERBRUGGE

De papierproducent Stora Enso Langerbrugge heeft vorig jaar een van zijn stroomverdelingsinstallaties vervangen op de site in Gent. Siemens Energy, die dit project als integrator in goede banen leidde, koos voor een samenwerking met Rittal en het VX25 Ri4Power aanbod, het vlaggenschip van de marktleider op het vlak van industriële kastsystemen. Nauw onderling contact, minutieuze planning, doordachte pre-engineering en de modulariteit van de Ri4Power kastsystemen, resulteerde in de aflevering van een futureproof stroomverdelingsinstallatie waar Stora Enso Langerbrugge nog decennialang op zal kunnen rekenen.

Stora Enso Langerbrugge, gelegen in de Gentse Kanaalzone, produceert jaarlijks meer dan 500.000 ton kranten- en magazinepapier op basis van 100% oud papier voor verkoop in landen over heel West-Europa. Wereldwijd is Stora Enso een vooraanstaande leverancier van duurzame oplossingen voor verpakkingen, biomaterialen, houtconstructies en papier. Deze zin voor duurzaamheid vertaalt zich ook in het energiebeleid. Op de site in Langerbrugge voorzien twee bio-energiecentrales in meer dan 70% van de elektriciteitsbehoefte en helpen drie windturbines om zo duurzaam mogelijk gerecycleerd papier te maken.

Houdbaarheidsdatum bereikt
De energieverdeling voor verschillende machines op de site was vorig jaar aan vervanging toe. Na twintig jaar had de bestaande installatie haar houdbaarheidsdatum bereikt. Wisselstukken waren niet meer beschikbaar en onderhoud was niet langer mogelijk. Daarom deed Stora Enso een beroep op Siemens Energy om als integrator de plaatsing van een nieuwe installatie die aan alle huidige eisen en specificaties voldoet, te coördineren.

Siemens Energy is een van 's werelds meest toonaangevende ondernemingen op het gebied van energietechnologie. Het bedrijf werkt samen met zijn klanten en partners aan energiesystemen voor de toekomst en ondersteunt zo de overgang naar een duurzamere wereld. Meer dan 50 procent van zijn portfolio is al CO2-neutraal. Het unieke portfolio van de divisie Siemens Energy Applications Fiber Industry biedt een oplossing voor elke uitdaging in de pulp- en papiersector en omvat aandrijftechnologie en automatisering, evenals energieopwekking, -transmissie en -distributie.

Plaats- en kostenbesparing
Voor de pre-engineering en levering van de kastsystemen voor de nieuwe stroomverdeling, rekende Siemens Energy op Rittal. Een uitdaging die kwam kijken bij de lay-out van de nieuwe installatie, was de footprint van de vorige. “Waar de kasten vroeger stonden in de technische ruimte, vertrekken tal van kabels naar de machines op de site”, vertelt Philippe De Wulf, Account Manager Industrie/IT bij Rittal. “De nieuwe kasten moesten perfect op deze vloerdelen passen. Ook de toevoer van de hoofdvoeding of busbar moest in rekening worden gebracht. Tijdens de pre-engineeringfase hebben we met Siemens Energy een creatief concept uitgewerkt dat hieraan tegemoet komt. Hierdoor diende de bekabeling niet herlegd te worden en konden we voor Stora Enso Langerbrugge heel wat werk, tijd en kosten besparen. Bovendien konden we het aantal kastenrijen terugbrengen van vier naar twee. Ook zo konden we plaats en kosten besparen.”

“Het was belangrijk om de installatie tot in de puntjes te plannen. Die puzzel hebben we daarom op voorhand gelegd, samen met Rittal, Siemens Energy en kastenbouwer P&I. Op vijf dagen tijd werd de oude installatie weggehaald en de nieuwe geplaatst, aangesloten en in gebruik genomen. Op die manier is de stilstandtijd voor onze productie tot een minimum beperkt gebleven”.
Nero Pieters, ingenieur automatisatie bij Stora Enso Langerbrugge

 

VX25 Ri4Power
Voor de kastsystemen viel de keuze meteen op de VX25 Ri4Power reeks van Rittal. “De modulaire opbouw van deze kastsystemen was een enorm pluspunt. Enerzijds kregen we zo letterlijk de ruimte om de installatie maximaal af te stemmen op de bestaande lay-out. Anderzijds is Ri4Power compatibel met zowat alle apparatuur op de markt, ook de nieuwste technologieën. Dit gaf ons de vrijheid om te kiezen voor de meeste optimale componenten zoals monitoringtools en frequentiesturingen. Het resultaat is een futureproof stroomverdelingsinstallatie waar Stora Enso Langerbrugge nog decennialang op zal kunnen rekenen”, vertelt Roel Driesen, project manager bij Siemens Energy.

Een andere doorslaggevende factor in de keuze voor Ri4Power was de vereiste dat de installatie moet voldoen aan de IEC 61439-norm voor laagspanning. Ri4Power is een open systeem dat hiervoor gecertificeerd is, vandaag zelfs tot 6000A. Door de flexibiliteit was het mogelijk om binnen een zelfde kastensysteem de combinatie te maken van stroomverdeling met ook de inbouw van frequentieomvormers die de machine aansturen”, vertelt Philippe De Wulf.

Kwaliteit van een marktleider
Integrator Siemens Energy koos dan ook niet voor niets voor Rittal. “We opteerden voor de oplossingen van Rittal omdat zij als marktleider op het vlak van industriële kastsystemen een unieke positie innemen. We kenden hun aanbod, wisten dat zij staan voor kwaliteit en een vlotte service bieden maar bovenal, dat zij zonder fout een product konden leveren dat voldoet aan alle specificaties, normen en de strenge vereisten die in dit project werden vooropgesteld”, vertelt Roel Driessen.

“Dergelijke samenwerkingen tussen verschillende partijen kunnen best complex zijn, maar door nauw onderling contact bekwamen we het gewenste resultaat. Het gebeurt wel vaker dat we voor eenzelfde project drie tot vier keer een ontwerp uitwerken. Nu werd dit echter tijdig en volledig afgestemd tussen Stora Enso Langerbrugge, integrator Siemens Energy en onszelf. Alle partijen waren steeds op de hoogte van de status van het dossier, zo konden we het op de juiste manier afleveren. Het project verliep volledig volgens plan”, besluit Philippe De Wulf.

 

Stora-Enso-logo_LRwww.storaenso-langerbrugge.com

 

 

*Siemens Energy is a trademark licensed by Siemens AG
Fotografie: © Stora Enso

Stora_Enso_gebouw_2

 Op de site in Langerbrugge voorzien twee bio-energiecentrales in meer dan 70% van de elektriciteitsbehoefte en helpen drie windturbines om zo duurzaam mogelijk gerecycleerd papier te maken.

VX25_Ri4power_product2

Roel Driessen, Project Manager bij Siemens Energy: “We opteerden voor de oplossingen van Rittal omdat zij als marktleider op het vlak van industriële kastsystemen een unieke positie innemen. We kenden hun aanbod, wisten dat zij staan voor kwaliteit en een vlotte service bieden maar bovenal, dat zij zonder fout een product konden leveren dat voldoet aan alle specificaties, normen en de strenge vereisten die in dit project werden vooropgesteld”.

Stora_Enso_detail_1

Waar de kasten vroeger stonden in de technische ruimte, vertrekken tal van kabels naar de machines op de site.

Stroomverdeling

VX25 Ri4Power

Het nieuwe Ri4Power systeem van Rittal, gebaseerd op de nieuwe VX25-behuizingen, zorgt voor nog meer efficiëntie bij bordenbouwers voor elektrische stroomverdeling in industriële omgevingen. In tegenstelling tot vorige versie, is er nu een eenvoudiger configuratie van het railkoper, en een hogere nominale stroom, tot 6300A mogelijk. Meer nog, de VX25 Ri4Power oplossingen zijn getest en gecertificeerd volgens IEC 61439-1/2 én er kunnen verschillende merken van actieve apparatuur worden geïntegreerd!

 

VX25 Ri4Power microsite

VX25 Ri4Power product
Stora_Enso_Kast_1
Stora_Enso_detail_4
Stora-Enso-KBL1_LR
Stora_Enso_detail_2