Om de efficiëntie in industriële omgevingen en langs productielijnen zo hoog mogelijk te houden, is het belangrijk dat de elektronische componenten in schakel- of stuurkasten steeds optimaal functioneren. Deze ingebouwde componenten worden namelijk steeds compacter en bijgevolg gevoeliger voor externe invloeden zoals temperatuurschommelingen, vocht en dus ook condens. Maar hoe geef je condens geen kans? Alles begint bij een goed geklimatiseerde behuizing.
Condens kan ontstaan wanneer warmere, vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak. Vaak zie je condens aan autoramen wanneer het regent of op de badkamerspiegel na het nemen van een douche of bad. Hetzelfde fenomeen kan ook optreden in een schakel- of stuurkast vol elektronische componenten wanneer het temperatuurverschil tussen de omgevingslucht en de lucht in de kast te groot is. Dat komt vaak voor in het voor- of najaar bij kasten die buiten geplaatst zijn, omdat er dan grote temperatuurschommelingen plaatsvinden. Ook bij kasten die binnen in een productie-omgeving staan kan condens ontstaan wanneer er regelmatig met koud of warm water gereinigd wordt.
Garandeer waar nodig een minimumtemperatuur in je schakelkasten en denk aan deze eenvoudige maatregelen om condens geen kans te geven:
1. Plaats een verwarmingselement van Rittal in de schakel- of besturingskast. Een verwarmingselement zet door middel van een weerstand elektrische stroom om in warmte. Een PTC-weerstand in het verwarmingselement zorgt bij het inschakelen voor een kortstondige piekstroom en temperatuurstijging. Naarmate het verwarmingselement warmer wordt, neemt de weerstand van het PTC-element toe en de elektrische stroom af. Deze verwarmingselementen kan je terugvinden op onze webpagina over verwarmingen. Het exacte vermogen kan je berekenen met behulp van onze Therm-software. Om enkel de condensvorming te vermijden, volstaat doorgaans een temperatuurstijging van 5 Kelvin, zodat men terug boven het dauwpunt uit komt. Verwarmingen kunnen natuurlijk ook gebruikt worden om een minimum temperatuur in de kast te garanderen om de kast vorstvrij te houden.
2. Kies voor de juiste regelcomponenten door een thermostaat aan te sluiten op het verwarmingselement. Zo ben je zeker dat het verwarmingselement ook bij vorst voor de gewenste bedrijfstemperatuur in de behuizing zorgt. De thermostaat schakelt het verwarmingselement namelijk automatisch aan en uit, zodat de temperatuur steeds op peil blijft. Naast een thermostaat kan je ook opteren voor een hygrostaat. Dit toestel schakelt de verwarming aan wanneer de vochtigheidsgraad in de behuizing te hoog wordt.
3. Tot slot plaats je best wartelplaten in de behuizing om schakel- en besturingskasten te beschermen tegen optrekkend vocht vanuit de grond. Het Rittal-aanbod ontdek je op onze website.
De outdoorkasten zijn steeds voorzien van een regendak en een sokkel.
De CS Toptec- kasten bieden een hoge functionaliteit via het kastframe en zijn volledig dubbelwandig uitgevoerd zodat het effect van zonne-instraling en temperatuurschommelingen minimaal is. Hierdoor wordt het gevaar op condensvorming sterk verminderd.
Meer info info kan je terugvinden op onze website
De enkelwandige CS Newbasic-kasten zijn standaard uitgerust met een regendak, wat het effect van de zonne-instraling en de bijhorende temperatuurschommelingen vermindert.
De CS-Toptec-kast is dan weer volledig dubbelwandig uitgevoerd, vergelijkbaar met de spouwmuur van een woning. Zo wordt het risico op temperatuurschommeling aan de binnenwanden sterk beperkt. Meer informatie kan je terugvinden op onze website.
Bij machines vormt de besturingselektronica het hart van het systeem. Helaas komt stilstand door oververhitting regelmatig voor. Dit kan een organisatie veel geld kosten, terwijl het in de meeste gevallen eenvoudig voorkomen had kunnen worden door goede klimatisering. Waarom gaat het toch nog zo vaak mis? En waarom wordt er onvoldoende aandacht besteed aan het waarborgen van de continuïteit van het productieproces?