Case

EME vindt kwaliteit en veelzijdigheid
in VX25-behuizingen van Rittal
voor middenspanningschakelaars

19 januari 2023

Electro Mechanic Equipment nv uit Glabbeek is een gekende speler in de nichemarkt van middenspanningsschakelaars en -scheiders. Zowel netbeheerders als nationale en internationale industriële spelers doen een beroep op de oplossingen van deze familiale KMO.

Voor de kastsystemen van zijn performante schakelaars rekende EME recent op het aanbod van Rittal, gespecialiseerd in behuizingstechniek en IT-infrastructuur. Waarom? Niet alleen biedt Rittal als marktleider overal ter wereld lokale ondersteuning, de kwaliteit van de VX25-kasten is ongeëvenaard terwijl het robuuste karakter van de behuizingen zich ook perfect leent voor de inbouw van middenspanningscomponenten.

foto gebouw EME-1
EME - Glabbeek www.eme.be

Sinds de oprichting in 1961 door René Vandereycken is EME uitgegroeid tot een vaste waarde in de wereld van elektrische energieverdeling en procesoptimalisatie. Naast het leveren van borden en diensten op de Belgische markt van decentrale energieopwekking en netontkoppeling, is de firma voornamelijk gespecialiseerd in het ontwerp en de assemblage van middenspanningsscheiders op maat, die ingezet worden in MS frequentiesturingen voor zware motoren en turbines.
Dat doet EME vanuit een autonome productiecel met eigen ontwerpafdeling en testlabo. Jaarlijks worden in de productieafdeling in Glabbeek meer dan 1.500 maatscheiders geproduceerd voor Belgische industrie én voor gevestigde internationale waarden als Hitachi, ABB en GE. Het gros van de schakelaars is bestemd voor export tot naar het verre Japan en de Verenigde Staten.

IMG_7117_bw

Wereldwijde standaard

EME ziet hoe wereldwijd steeds meer maatwerkbedrijven voor installaties op zoek gaan naar specifieke (last)scheiders en middenspanningsschakelaars. Daarom heeft het familiebedrijf haar hele ontwerp- en productieapparaat van MS-scheiders flexibel georganiseerd en telt haar portfolio meer dan tweehonderd verschillende varianten van schakelaars. Ondanks de variatie in de noden van klanten, geldt wereldwijd één bepaalde kwaliteitsstandaard, zowel voor de componenten als de behuizingen. Om die reden werkt EME graag met Rittal, zo ook voor de recente levering van 13 MS-kasten voor een testinstallatie bij technologieleider ABB.

“Omdat we klanten bedienen over de hele wereld, willen we kunnen rekenen op de producten en ondersteuning van een wereldspeler”, vertelt Nico Winters, technical manager bij EME. “Enerzijds voldoen de VX25-behuizingen van Rittal aan de internationale IEC 62208-norm, die de algemene definities, classificaties, kenmerken en testeisen vastlegt voor behuizingen als onderdeel van schakel- en verdeelinrichtingen. Anderzijds is Rittal actief over heel de wereld, wat betekent dat ze overal lokale ondersteuning kunnen bieden in geval van onderhoud. Zo garanderen we mede dankzij Rittal zowel kwaliteit als een vlotte dienstverlening, eender waar ter wereld.”

IMG_7103_bw
Nico Winters, Technical manager bij EME & Filip Raman, Product Manager bij Rittal

Rittal Application Center

Maar ook de flexibiliteit die Rittal voor de dag brengt kan EME bekoren. “Dankzij het Rittal Application Center in Lokeren zijn we in staat om zeer snel te schakelen voor klanten die op korte termijn maatwerk nodig hebben”, vertelt Filip Raman, product manager bij Rittal. “Zo hebben we op vraag van de klant van EME met behulp van onze Perforex cnc-machine uitsparingen gesneden uit de kastdeuren die achteraf uitgerust werden met veiligheidsglas. Ingenieurs hebben zo steeds een goed zicht op de binnenkant en de verschillende componenten van de schakelkast. Met deze flexibiliteit bouwen we als leverancier verder op de veelzijdigheid van het portfolio van EME, dat helpt om steeds aan de specifieke noden van de klant te beantwoorden.”

"Zo bundelen we kwaliteit met veelzijdigheid. Met Rittal als leverancier hoeven we hierop geen compromissen te maken.”
Nico Winters
Technical manager bij EME

De VX25-kasten worden geleverd met alle nodige onderdelen en accessoires, van de deuren over de montagerails tot de vergrendelingen en kwalitatieve led-systeemverlichting die de kast van boven tot onder verlichten en zo bediening of onderhoud vergemakkelijken. “Wij bieden op onze beurt de verschillende opties van de VX25 kasten aan onze klanten”, gaat Nico Winters, Technical manager bij EME verder. “Zo bundelen we kwaliteit met veelzijdigheid. Veel van onze klanten zijn actief in de staalindustrie of andere zware en energie-intensieve sectoren. Zij moeten bijgevolg kunnen rekenen op stevige kasten en borden. EME bespaart niet op materiaal en we doen ook niet aan ‘à-la-limite’-engineering. Met Rittal als leverancier hoeven we hierop geen compromissen te maken.”

Nichemarkt van middenspanningsfrequentiesturingen

Wanneer men in de industrie nood heeft aan hele zware middenspanningsmotoren maakt men meer en meer gebruik van middenspanningsfrequentiesturingen voor aanloop, snelheidsregeling en energiebesparing. Hier levert EME als één van de enige specialisten wereldwijd, speciale borden  zodat de eindklant kan kiezen om met één MS  frequentiesturing verschillende zware motoren te laten aanlopen met behulp van aparte EME schakelaars of één EME meerkeuzeschakelaar.  Door deze oplossing  is EME  uitgegroeid tot een ware wereldspeler in de zeer competitieve markt van MS-frequentiesturingen.

“EME bouwt meerstandenschakelaars die tot zeven motoren kunnen aansturen. Dat is uniek in de markt. Bij Rittal zijn we dan ook verheugd dat we een voortrekker als EME kunnen ondersteunen. Normaal focust Rittal vooral op de laagspanningswereld maar onze samenwerking met EME bewijst dat ons portfolio ook een meerwaarde kan zijn voor middenspanningstoepassingen, waar men werkt met spanningen tot 12.000 volt in plaats van 400 volt”, vertelt Filip Raman.

Rittal's technical support engineer, Amaury Vereecken weet EME altijd bij te staan met raad en daad.

Maar ook EME is bijzonder enthousiast over de samenwerking: “De experts van Rittal zijn steeds bereikbaar, het is duidelijk dat ze voor ons ‘the extra mile’ gaan. Meer nog, Rittal koppelt toegankelijkheid aan ervaring en heel wat productkennis. Dat is wat ik verwacht van een partner: dat zij de ondersteuning bieden die ons toelaat om onze klanten verder te helpen”, besluit Nico Winters.

IMG_7098_BW
IMG_7104_bw
IMG_7119_bw
IMG_7126_bw
IMG_7127_bw
IMG_7132_bw
IMG_7133_bw
IMG_7143_bw
IMG_7159_bw
IMG_7162_bw
IMG_7122_bw
IMG_7174_bw