Artikel

Rittal en EPLAN:
sterke partners
voor duurzame paneelbouw
en productie van schakel- en verdeelkasten

Door Eplan

De digitale revolutie heeft een hoge vlucht genomen. Niet alleen de manier waarop we informatie verkrijgen en communiceren is veranderd, maar ook onze consumptie gewoonten en productiemethoden.


Bedrijven die panelen en schakelapparatuur produceren, zijn op een aantal gebieden de drijvende kracht achter de digitale transformatie. Sommige productie- en organisatieprocessen zijn al gedigitaliseerd, maar de complexiteit van veel productie-systemen verhindert in sommige gevallen een snelle overgang. Afzonderlijke machines en apparatuur hebben verschillende levenscycli, wat betekent dat bepaalde processen al geautomatiseerd zijn, terwijl andere nog steeds handmatig worden voltooid. Bovendien vereisen de processtappen gegevens uit verschillende bronnen.

eplan-smart-mounting-visual-1
Optional image caption text

Ondanks deze uitdagingen biedt digitalisering ook een heleboel kansen, waarbij Industrie 4.0 de weg vrijmaakt voor slimme fabrieken en predictive maintenance. Sensoren in machines en hun componenten verwerken gegevens in realtime en communiceren met elkaar, wat de voortdurende optimalisatie van productie-processen ondersteunt. De digitale revolutie negeren is nu onmogelijk geworden.
We bespraken de complementaire kracht van Eplan en Rittal inzake digitale transformatie met Koen Wolfcarius, Managing director Rittal en Robby Doumen Managing director Eplan.

"Nu zowel wij als onze klanten betrokken zijn in digitale transformaties, zijn we zelf uiteindelijk de rijkdom en kwaliteit van de data beginnen inzien.”
Koen Wolfcarius
Managing director Rittal

“We werkten vroeger veel meer op een gescheiden manier samen”, aldus Doumen. “De raakvlakken waren er wel, maar van een echte stroomlijning van gegevens was geen sprake.”

Wolfcarius: “Nu zowel wij als onze klanten betrokken zijn in digitale transformaties, zijn we zelf uiteindelijk de rijkdom en kwaliteit van de data beginnen inzien.”
Want een belangrijk deel van die data moet uiteindelijk bij de Rittal machines belanden. Bijvoorbeeld boor-en freesgatpatronen en de correcte specificaties van de koelunit.

Doumen: “Elk project start nu eenmaal vanuit de engineering, waar EPLAN Pro Panel in staat is het elektrische schema op te waarderen naar 2D en 3D modellen die een zeer complete visualisatie van het project vormen. In deze fase wordt een vracht aan data gegenereerd die zowel de componenten mét hun plaatsing en bedrading omvat, als ook de kastdimensionering, en alle andere specificaties die de kast betreffen.”

Klanten die kleinere reeksen bouwen en meestal niet over Rittal machines beschikken, kunnen terecht bij het Rittal Modification Center. Om de data naadloos te kunnen overdragen tussen klanten en het Modification Center werd een gebruiksvriendelijke online tool ontwikkelt: RiPanel.

“De online configurator RiPanel stroomlijnt dit proces door in een beweging de brug te bouwen tussen de EPLAN data van de eindklant en het Modification Center,” besluit Wolfcarius. “RiPanel is eigenlijk een bevestiging van een jarenlang partnership tussen onze bedrijven.”

2023-02-13 13_05_20-Wat EPLAN voor uw bedrijf kan betekenen - toelichting door Robby Doumen - YouTub
Optional caption text