Case

STARTUP OCTAVE GEEFT
'UITGEREDEN' AUTOBATTERIJEN
EEN SECOND-LIFE.

30 januari 2023

De markt van de elektrische wagens zal alleen maar toenemen en dus zal ook het aantal 'versleten' autobatterijen exponentieel groeien. Daarnaast wordt de energiefactuur van bedrijven niet meer berekend op het intrinsiek verbruik maar op het 'piekverbruik'. De snelgroeiende CleanTech startup Octave biedt dé oplossing door de gebruikte Li-ion batterijen een duurzaam tweede leven te geven als slimme stationaire energieopslag.

145798F0014-RITT
Jonas Engels - CTO at Octave - A sustainable, cost-effective and reliable energy storage solution.

"De vraag naar energieopslag groeit met de dag", benadrukt Jonas Engels.

"Als de zonnepanelen of windmolens méér leveren dan verbruikt wordt is het zonde om die energie te verkwisten. Met onze batterij kunnen bedrijven deze energie opslaan voor later verbruik. Onze 'peak shaver'-oplossing zorgt er ook nog eens voor dat het piekverbruik van bedrijven naar beneden wordt gehaald en zo hun kosten voor het capaciteitstarief verminderen.

Wij leveren second-life batterijkasten voor energieopslag aan KMO's en industriële bedrijven. Als de batterijen een bruikbare capaciteit van 80% bereiken zijn ze niet meer geschikt voor gebruik in elektrische wagens. Wij geven deze batterijen een tweede leven in temperatuur-gecontroleerde kast van Rittal waar ze zeker nog 10 jaar dienstwaardig zijn voor de opslag van energie. Soms is het nodig om de batterij wat trager of gedeeltelijk op te laden of om één batterij te vervangen. Deze handelingen kunnen wij, via onze externe monitoring, makkelijk uitvoeren. "

 

" De batterijmarkt groeit exponentieel; Octave groeit mee, we hebben de laatste 6 maanden meer dan 5MWh aan opslagcapaciteit verkocht (dit zijn meer dan 30 batterijkasten)."
Jonas Engels
CTO Octave.
logo octave
www.octave.energy
DOOR DE FLEXIBILIEIT VAN KASTENBOUWER RITTAL GAAT EEN NIEUWE MARKT OPEN.

De 'Octave'-units zijn modulair aanpasbaar en ingebouwd in hoogwaardige Toptec kasten van Rittal, net als de Blue e+ koelingsmodule die op afstand kan gemonitord worden. Om aan de groeiend markt van de energieopslag tegemoet te komen heeft Rittal een nieuwe Business Unit in het leven geroepen, Energy & Power Solutions.

" Het aanleveren van niche-specifieke producten maakt ons nog beter."
Matthieu Lauwers
Industry Manager Rail and Road & Energy and Renewable Energy Rittal.

Matthieu Lauwers is enthousiast over de evolutie in het energy saving-verhaal:

"Bedrijven stappen af van 'long distance' toeleveringsbedrijven.
Lokale productie en aansturing zijn nu de betrouwbare norm geworden, ook vanwege de carbon footprint. Onze niche-specifieke producten voldoen gegarandeerd aan alle hedendaagse eisen voor energieopslag, telecom en telematica.
In ons Toptec gamma hebben we een universele oplossing gecreëerd met heel veel toepassingsmogelijkheden. Deze IP 55 gepoedercoate, dubbelwandige kast is een UV-bestendige storage oplossing die binnen en buiten kan geplaatst worden. De batterijen worden verticaal in modulaire slots geplaatst waardoor eventueel onderhoud en controle erg makkelijk zijn. De kast wordt volledig bedraad en voorzien van koeling aangeleverd. Hoewel het gaat om een betrekkelijk nieuwe markt is onze ervaring kapitaal. Innovatie en flexibiliteit zijn troeven die vandaag de dag het verschil maken."

Brochure

Outdoor-behuizingen

Outdoor-behuizingen zijn zeer geschikt voor buitentoepassingen. Rittal biedt de in serie vervaardigde producten CS-wandbehuizingen en CS New Basic-behuizingen uit voorraad leverbaar aan. CS Toptec-behuizingen vormen een perfecte projectoplossing voor buitentoepassingen. De projectoplossing multifunctionele behuizing is speciaal afgestemd op toepassingen in de telecommunicatietechniek.

Download de brochure
145798F0015-RITT
145798F0016-RITT-1
145798F0018-RITT
145798F0019-RITT
145798F0020-RITT-1
145798F0024-RITT
145798F0028-RITT

Door de sterk stijgende energieprijzen is de energietransitie een versnelling hoger  geschakeld. Electrical Charging, batterijopslag, het gebruik van duurzame energievormen worden steeds belangrijker. Daarnaast is het prioritair om het energiesysteem van de toekomst verder flexibel en digitaal uit te bouwen.
Met de gestandaardiseerde oplossing van Rittal, maar waar nodig ook een stuk projectspecifieke oplossingen, willen we met de Business Unit Energy hiervoor ten volle oplossingen bieden op gebied van behuizingen, klimatisering en stroomverdeling.