Case

Rittal bundelt duurzaamheid, veiligheid en modulariteit in nieuwe datacenters van stad Gent.

10 juni 2022

District09, het autonoom IT-bedrijf van de stad Gent, liet op de Campus Prins Filip en onder het Administratief Centrum Zuid twee nieuwe datacenters bouwen. Daarvoor deed het een beroep op het productgamma van Rittal. Met onder meer kastsystemen uit zijn VX IT-reeks, toegangscontrole, LCP CW-vloeistofkoeling en PDU Switched-stroomverdeling legde de wereldspeler op het vlak van behuizingstechniek en IT-infrastructuur de basis voor twee installaties die klaar zijn voor de toekomst, met aandacht voor duurzaamheid, veiligheid en modulariteit.

logo_district9
www.district09.gent

District09 is het autonoom gemeentebedrijf van de stad Gent.
Het levert IT-diensten aan de verschillende stadsdiensten, het OCMW, de Gentse scholen, musea en hulpdiensten zoals politie en brandweer. District09 staat in voor de e-mailomgeving en de verschillende applicaties voor zo’n tienduizend gebruikers verspreid over vierhonderd locaties. Al deze locaties zijn via glasvezel verbonden met het datacenter van de stad, het hart van de IT-infrastructuur.
Om de kwaliteit en betrouwbaarheid van deze infrastructuur te garanderen, liet District09 twee nieuwe datacenters bouwen op de Campus Prins Filip en onder het Administratief Centrum Zuid, waarbij het ene datacenter als back-up kan dienen van het andere bij defect of downtime.

Voor de verschillende componenten van de datacenters rekende District09 op Rittal, wereldspeler op het vlak van behuizingstechniek en IT-infrastructuur. In de showroom van Rittal in Lokeren kregen de experts van District09 advies op maat en werd gekeken naar de verschillende oplossingen die het best aansluiten bij de specifieke eisen van District09.

“Duurzaamheid was een prioriteit! Daarom waren we op zoek naar een koeloplossing met een hoog rendement, zeker met de stijgende energieprijzen in het achterhoofd. "
Wim Naessens
Verantwoordelijke systeembeheer bij District09
Duurzaamheid

“Duurzaamheid was een prioriteit,” vertelt Wim Naessens, verantwoordelijke systeembeheer bij District09. “Daarom waren we op zoek naar een koeloplossing met een hoog rendement, zeker met de stijgende energieprijzen in het achterhoofd. De warmte geproduceerd door de servers wordt gerecupereerd in het ventilatiesysteem voor de klimaatregeling van het gebouw. Rittal kwam daarvoor met de juiste oplossing.”

“Er werd gekozen voor onze LCP CW-waterkoeling (chilled water), die de temperatuur in het datacenter constant houdt”, gaat Koen Van Hende, product manager bij Rittal verder. “Door gebruik te maken van dit systeem van vrije koeling wordt het water gekoeld door de buitenlucht wanneer de buitentemperatuur lager is dan 15°C. Ook op die manier wordt er bespaard op de energiekost.”

Beveiliging en monitoring

Daarnaast was de beveiliging van de datacenters een belangrijk aandachtspunt. “Dat is niet alleen zo op het niveau van cybersecurity, maar ook wat betreft de fysieke beveiliging van de datacenters”, vertelt Wim Naessens. “We hosten ongeveer zevenhonderd servers voor duizenden gebruikers. Als hart van onze infrastructuur moeten onze datacenters daarom de grootste beveiliging genieten. Rittal zorgde voor een waterdichte toegangscontrole.”

“We werken met een badgesysteem dat ongeautoriseerde toegang tot de serverracks onmogelijk maakt. Ons systeem dekt ongeveer 80% van alle gangbare protocollen en is op die manier compatibel met het systeem van District09, wat betekent dat medewerkers met toestemming hun bedrijfseigen badges kunnen gebruiken voor de datacenters”, vertelt Koen Van Hende.

De hoogste beveiliging gaat hand in hand met een nauwgezette monitoring. Beide datacenters zijn daarom uitgerust met het CMC III-gamma van Rittal, besturingseenheden die een continue remote monitoring mogelijk maken van de temperatuur, flow van het koelinghwater en luchtvochtigheid in de ruimte. Leksensoren moeten daarnaast eventuele waterschade voorkomen. PDU Switched, de high-end stroomverdeling voor IT-racks van Rittal, voorziet de servers van stroom en laat toe om per fase de stroom te meten en af- of aan te schakelen. Een A- en B-feed garandeert back-upstroom via een UPS-noodstroominstallatie.

RittalGent1
RittalGent9
RittalGent15
RittalGent13
RittalGent2
RittalGent11
RittalGent4
Modulariteit

Tot slot werd ook gekeken naar de mogelijkheid tot uitbreiding. Voor de kastsystemen werd gekozen voor de VX IT-reeks van Rittal. Deze kasten zijn modulair in de zin dat ze compatibel zijn met tal van componenten en meerdere kasten eenvoudige aan elkaar gekoppeld kunnen worden indien het datacenter toe is aan uitbreiding. Daarnaast zijn er voldoende aftakpunten voorzien om indien nodig de koeling uit te breiden.

“Rittal draagt zijn steentje bij voor de efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid van het datacenter. De oplossingen van Rittal zetten sterk in op de beveiliging van mens en infrastructuur. Gecontroleerde toegang, optimale koeling en een feilloos monitoringsysteem zijn hun troeven. Zo tillen ze de kwaliteit van onze infrastructuur naar een hoger niveau en maken ze onze datacenters future-proof”, besluit Wim Naessens.

2022-06-27 15_07_50-Rittal staat garant voor efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid - YouTube
Klantcase - Datacenters bij District09