Product

“Eén technologie voor elke koeltoepassing, ongeacht het vermogen”

Klimatisering

De toename aan diverse componenten (plc’s, snelheidsregelaars…) in een schakelkast genereert extra warmte. Daarom is het belangrijk dat deze op een goede en zo efficiënt mogelijke manier gekoeld wordt. Om zo weinig mogelijk energie te verbruiken en de levensduur van de componenten en de continuïteit van de installatie te verzekeren. “In het verlengde daarvan heeft Rittal haar assortiment Blue e+ koelaggregaten met een vermogen van 1,6 kW tot 6 kW uitgebreid naar de kleinere koelvermogens”, aldus Danny Forré, Product Manager bij Rittal.

Op de Hannover Messe 2022 lanceerde Rittal Blue e+ S koelaggregaten met kleinere koelvermogens (300 W, 500 W en 1 kW), op het principe van hybride koeling gebaseerd. Een en ander kadert in de door Europa opgelegde CO2-reductie en het zo energie-efficiënt mogelijk koelen. “Ook in koelaggregaten wordt er inmiddels - benevens het klassieke R134a - van een nieuw koudemiddel gebruik gemaakt, namelijk R513A. Dit laatste heeft een GWP dat beduidend lager ligt. In de volgende jaren zullen er wellicht nog andere lage-GWP koudemiddelen volgen”, zegt Danny Forré. “Bij het koelen van schakelkasten dient er altijd een compromis te worden gezocht tussen energie-efficiëntie, een lage GWP en het niet-ontvlambaar karakter van het koudemiddel. Anders dus dan bij commerciële koeling waar het gebruik van R134a verboden is.”


Hybride koeling

Net als bij Blue e+ zorgt het principe van hybride koeling ook bij de Blue e+ S koelaggregaten voor maximale energie-efficiëntie. “Dit gebeurt door middel van twee koelcircuits: passieve koeling, een heat pipe vergelijkbaar met freecooling bij een chiller (geen compressor), enerzijds, en actieve koeling, die invertergestuurd werkt naargelang de koelvraag, anderzijds”, aldus Danny Forré. Met het oog op het risico op stof en vuil heeft Rittal Blue e+ S standaarduitvoeringen voor temperaturen van -20°C tot +60°C (denk bv. aan een koelaggregaat op een loopbrug in een staalfabriek).

fri220405000

 

fri220404600

 

Brochure "Sustainability that works"

Ontdek 's werelds meest efficiënte klimaatbeheersingsoplossingen om de ecologische voetafdruk van uw machines en systemen te helpen verminderen.

Wij ondersteunen onze klanten bij het reduceren van de CO2-voetafdruk van machines en installaties.
De Rittal Blue e+ productfamilie biedt klimatiseringsoplossingen met de hoogste energie-efficiëntie wereldwijd. Wij vervolledigen ons gamma met de nieuwe "Blue e+ S" koelunits in de kleine vermogensklassen 300 -1000 W - in een nieuw design en met extra slimme functies. 

Service

Voorkom stilstand met goede klimatisering

Bij machines vormt de besturingselektronica het hart van het systeem. Helaas komt stilstand door oververhitting regelmatig voor. Dit kan een organisatie veel geld kosten, terwijl het in de meeste gevallen eenvoudig voorkomen had kunnen worden door goede klimatisering. Waarom gaat het toch nog zo vaak mis? En waarom wordt er onvoldoende aandacht besteed aan het waarborgen van de continuïteit van het productieproces?

Lees onze blog